praktische informatie IJsland.
Zie ook “Praktische Info” in de IJslandse Tourist Board website, www.icetourist.is/
Paspoorten
Een geldig paspoort is noodzakelijk voor alle bezoekers aan IJsland, met uitzondering van de burgers van de Scandinavische landen: Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden. Burgers van de volgende landen kunnen naar IJsland met behulp van, in plaats van paspoorten, nationale identiteit-kaarten die door de bevoegde autoriteiten in hun land van herkomst zijn verstrekt: Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Liechtenstein, Luxemburg, Nederland en Zwitserland.
visa
Bezoekers uit vele landen zijn vrijgesteld van een toeristenvisum. Zie “Paspoorten en visums”. Neem voor meer informatie contact op met een lokale IJslandse ambassade, de lokale consulaat (zie “diplomatiek verkeer”) of het Directoraat voor Immigratie (E-mail: utl@utl.is).
Aankomst
Een busdienst wordt geëxploiteerd tussen de internationale luchthaven Keflavik en Hotel Loftleidir in Reykjavík. De rit duurt ongeveer 40-50 minuten. Taxi’s zijn beschikbaar.
Valuta
De IJslandse munteenheid is de “kroon” (ISK) Munten zijn in coupures van 100 kr., 50 kr., 10kr., 5 kr. en 1 kr. Bankbiljetten zijn in coupures van 5000 kr., 2000
kr., 1000 kr., en 500 kr. Alle IJslandse banken wisselen buitenlandse valuta en zijn over het algemeen open op werkdagen 9:15-16:00. Er is geen limiet aan de hoeveelheid buitenlandse valuta die in IJsland kan worden ingevoerd.
Cash en Credit
Travellers ‘cheques worden op grote schaal in IJsland geaccepteerd. De meeste winkels accepteren debetkaarten. Cash kan worden verkregen met deze kaarten in alle banken en geldautomaten. Alle gangbare creditcards kunnen worden gebruikt in IJsland en aanvaard door de meeste bedrijven, waaronder hotels, restaurants, autoverhuur en winkels.
Winkelen
Winkels zijn ma-vr 09: 00-18: 00, zaterdag van 10:00 tot 13: 00/14: 00/15: 00 of 16:00, variërend van de ene winkel naar de andere. Sommige supermarkten zijn open tot 23:00 zeven dagen per week. Veel winkels zijn gesloten op zaterdag tijdens de zomer – juni, juli en augustus. Winkels buiten Reykjavík in service centers of tankstations zijn vaak de hele dag geopend (09: 00-22: 00/23: 00/23: 30) elke dag van de week. Bank openingstijden zijn ma-vr 09: 15-16: 00. De openingstijden zijn over het algemeen 09: 00-17: 00 uur, maar sommige kantoren veranderen in 08: 00-16: 00 in de zomer.
Belasting vrij
Een terugbetaling van de lokale BTW (belasting over de toegevoegde waarde) is beschikbaar voor bezoekers aan IJsland. De terugbetaling zal resulteren in een vermindering van maximaal 15% van de verkoopprijs, op voorwaarde dat het vertrek uit IJsland is binnen 3 maanden na de aankoop wordt gedaan. Het aankoopbedrag moet niet minder dan ISK 4000 (inclusief btw) per kassabon, en alle goederen (met uitzondering van wol) moet in verzegelde zakken of containers worden verpakt.
De duty-free winkel op de luchthaven Keflavik is geopend samenvallend met de vlucht vertrekken en aankomsten.
Wasserij
Wasserij en stomerij diensten zijn beschikbaar bij de meeste hotels in het hele land. Er zijn vele wasservice in Reykjavík en ten minste een self-service wasserette.
Mail
Er zijn postkantoren in alle grotere gemeentes op IJsland. Algemene openingstijden zijn: ma-vr 08: 30-16: 30. Het postkantoor in Austurstræti (Reykjavík midden) is geopend van juni-augustus op zaterdag 10: 00-14: 00.
Telefoon
Direct kunt bellen naar alle delen van IJsland. De landcode uit het buitenland is 354 + een zeven-cijferig nummer. Direct interlokale gesprekken kunnen worden gemaakt naar Europa en de Verenigde Staten door te bellen naar 00 plus de landcode, het netnummer, indien van toepassing, en het telefoonnummer dat u wilt bereiken. Als u hulp nodig heeft, bel 114 voor informatie en 115 om een oproep te plaatsen. Coin- en kaart bediende openbare telefoons zijn te vinden in de postkantoren en telefooncentrales in het hele land. Telefoon kosten variëren bij het bellen in IJsland afhankelijk van het tijdstip van de dag. Tarieven zijn hoger bij hotels dan in de openbare telefoons.
Mobiele telefoons
Er zijn twee mobiele telefoonsystemen in IJsland, GSM (werkt in de meeste gemeenschappen) en NMT (werkt zowel in de steden en een groot deel van het platteland). Telefoon bedrijven verkopen pre-paid GSM-telefoon kaarten, die de bezoekers kunnen gebruiken met hun eigen GSM-telefoons. Pre-paid kaarten zijn verkrijgbaar bij benzinestations in het hele land. GSM telefoons kunnen gehuurd worden op verschillende locaties.
Telefax
Fax-service is verkrijgbaar bij de meeste postkantoren. De fax code in IJsland is 354 + een zeven-cijferig nummer.
Weer
Dankzij de Golfstroom, IJsland heeft een mild zeeklimaat. Het is koel in de zomer (Reykjavik juli gemiddeld 10,6 ° C – 51 ° C, maximum 24,3 ° C – 76 ° F) en vrij mild in de winter (Reykjavik januari gemiddeld 0,5 ° C – 31 ° C, maximun 9.9 ° C – 49 ° F). Echter, het weer is erg veranderlijk en toeristen moeten voorbereid zijn op onverwachte weer omslag.
Voor informatie over het weer in het Engels, tel: + 354-902-0600, uitbreiding 44, e-mail: office@vedur.is, of www.vedur.is. Bij het reizen in het IJslandse binnenland, lichtgewicht wollen kleding, een waterdichte (weerbestendig) jas en stevige wandelschoenen mee nemen. Breng ook een zwempak omdat geothermische verwarmde openbare zwembaden (en natuurlijke bronnen) breed toegankelijk zijn. Reizigers die kamperen of het binnenland ingaan, warm ondergoed en sokken, rubber laarzen en een warme slaapzak meenemen.
Middernachtzon
De zomeravonden zijn licht in heel IJsland. In de maand juni zal de zon nooit volledig ondergaan in het noorden. Er zijn zelfs speciale excursies naar het eiland Grímsey op de poolcirkel, waar u de middernachtzon kunt ervaren.
Noorderlicht
Tijdens de winternachten, is het noorderlicht vaak zichtbaar in IJsland. Ook wel aurora borealis, het doet zich voor in de bovenste atmosfeer tijdens periodes van zonne-activiteit. Ze vormen vele vormen en kleuren aan, vaak verschijnt het als groenachtige kabbelend gordijnen.
Tijd
IJsland is op Greenwich Mean Time (GMT) het hele jaar door, en is geen zomertijd. Wanneer het ’s middags is in Reykjavík in de zomer, de tijd is 8:00 in New York City, 13:00 in Londen, 14:00 in Kopenhagen, Parijs en Rome en 21:00 in Tokio.
Water
Water is veilig om te drinken gedurende IJsland en is van zeer goede kwaliteit.
Apotheken
Apotheken worden “Apótek” en staan open tijdens de normale kantooruren. Sommige zijn open voor verlengde openingstijden.
Medische hulp
Er zijn Health Centres of huisartsen in alle steden in het hele land. In geval van ernstige ziekte of ongevallen in Reykjavik, moeten patiënten zich tot de Emergency Ward aan Landspítali University Hospital in Fossvogur (district), tel .: + 354-525-1000, die open is de klok rond.
Medische verzekering
Scandinavische staatsburgers moeten geldige medische verzekering en een paspoort in geval van medische nood te tonen. De burgers van EU-landen moet een E-111 formulier, kunnen tonen, anders moet het bedrag volledig in rekening worden gebracht. Burgers van andere landen zal alles volledig in rekening worden gebracht. Neem voor meer informatie contact opnemen met het Rijksinstituut voor Sociale Verzekeringen, tel .: + 354-560-4400, fax: + 354-562-4302. Kantooruren: 08: 05-15: 00.
Vaccinaties
Voor bezoekers die aankomen in IJsland, zijn er geen vaccinaties nodig.
Bezoekers met een handicap
Bezoekers met een handicap kunnen in IJsland vrij gemakkelijk reizen door een zorgvuldige planning te maken. Het kan soms nodig zijn om te reizen met een metgezel, want hoewel er veel hotels en restaurants toegankelijk zijn voor mensen met een handicap, kunnen ze niet altijd hun volledige medewerking verlenen. Een aantal hotels in Reykjavík en Akureyri hebben kamers die speciaal zijn ontworpen voor mensen met een handicap. Grotere warenhuizen zijn over het algemeen toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Sommige veerboten zijn toegankelijk voor mensen met een handicap. Alle luchtvaartmaatschappijen die vliegen van en naar IJsland zijn uitgerust om reizigers met een handicap tegemoet te komen. Sommige bussen voor rolstoelgebruikers zijn beschikbaar voor speciale rondleidingen op aanvraag.
Noodgevallen
Bel 112 voor het gehele land voor de politie, medische en brand noodgevallen.
Feestdagen
Bedrijven, banken en de meeste winkels zijn gesloten op de volgende feestdagen:
Nieuwjaarsdag
Witte Donderdag
Goede Vrijdag
Paaszondag
Paasmaandag
De eerste zomerdag 24 april
Dag van de Arbeid 1 mei
Hemelvaartsdag
Pinksterzondag
Pinkstermaandag
Nationale feestdag 17 juni
Bank Holiday maandag
Kerstavond (van ’s middags) 24 december
Kerstdag 25 december
Tweede Kerstdag 26 december
New Year’s Eve (van ’s middags) 31 december
Godsdienst
De gevestigde religie in IJsland is Luthers. Er zijn vele Lutherse kerken in IJsland en diensten worden meestal gehouden elke zondag om 11:00 OR14: 00. Er zijn katholieke kerken in Reykjavik, Hafnarfjörður, Stykkishólmur, Ísafjörður, Akureyri, Hvergerði en Keflavík en een aantal kerken voor andere groepen. Heilige Mis in het Engels of Duits wordt gehouden in de rooms-katholieke kathedraal in Reykjavik elke zaterdag om 18.00 uur, en in het Engels op zondag om 18:00 uur.
Taal
IJslands is een Germaanse taal van de Scandinavische groep. Het is de oorspronkelijke taal van de Noorse kolonisten, gesproken in de 9de eeuw en weinig veranderd. Engels en Deens worden op grote schaal gesproken en begrepen. IJslandse heeft twee opvallende letters: þ uitgesproken als e in “ding” en ð uitgesproken als e in “hen.” Andere niet-Engels letters zijn de volgende: a, e, i, o, u, y, AE, Ö.
Nieuws in het Engels
Een korte nieuwsuitzending in het Engels is gemaakt op State Radio, FM 93,5 en 92,4 FM, elke ochtend tijdens de zomermaanden juni, juli en augustus, ma-vr van 7:31. Men kan ook naar de uitzending via de telefoon luisteren: + 354-515-3690.
Reykjavik kaart
De Reykjavík Card is geldig voor gratis, onbeperkt reizen met de stadsbussen, en gratis toegang tot zwembaden en gemeentelijke musea.
Dining
Restaurants in IJsland bieden een breed scala aan gerechten, variërend van IJslandse vis en lam, internationale en oosterse gerechten. Er zijn ook plaatsen die pizza, hamburgers en andere minder dure gerechten aan bieden.
Wijn en sterke drank
Afgezien van de meeste hotels, restaurants en bars, word alcohol verkocht in staat slijterijen in heel IJsland. Het is niet beschikbaar in supermarkten.
Tipping
Service en btw (belasting over de toegevoegde waarde) zijn altijd inbegrepen in de prijzen in IJsland.
Elektrische stroom
De elektrische stroom in IJsland is 220 volt, 50 HZ AC. De meeste stopcontacten zijn DIN (de Duitse industriële norm – twee ronde pinnen), maar veel hotels bieden ook andere variaties.
Rijden op IJsland
De algemene maximum snelheid is 50 km / uur in de bebouwde kom, 80 km / uur op grindwegen buiten de bebouwde kom en 90 km / uur op asfaltwegen. De totale lengte van de ringweg om IJsland (de nationale snelweg) is 1.351 km. Automobilisten zijn wettelijk verplicht om koplampen te gebruiken op alle momenten, dag en nacht. Op IJsland is al het rijden buiten wegen of gemarkeerde tracks bij wet verboden. Passagiers op de voor- en achterbank van een auto zijn wettelijk verplicht om veiligheidsgordels te gebruiken. IJslandse wet verbiedt rijden onder invloed van alcohol. Veel landelijke wegen zijn onverhard. Sommige zijn vaak erg smal en zijn niet gemaakt voor snel rijden. Hetzelfde geldt voor vele bruggen, waarvan de breedte alleen aan één auto tegelijk ruimte bied. Road kaarten zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV-kantoren, boekwinkels of benzinestations. Zie ook de IJslandse Traffic Raad.
Bergwegen
Alle bergwegen en wegen in het binnenland van IJsland hebben een oppervlak van los grind. Voorzichtigheid is geboden bij het rijden op onverharde wegen, speciaal bij het naderen van een tegenligger. De meeste bergwegen zijn gesloten, behalve in de zomer. Wanneer deze wegen voor verkeer worden geopend, kan het nodig zijn om een vier wiel aangedreven voertuig te gebruiken op een aantal van hen. Voor sommige bergpaden wordt sterk aangeraden dat twee of meer auto’s samen reizen. VVV-kantoor of de Public Roads Administration. Een boekje genaamd “bergwegen” zijn te verkrijgen op VVV’s en de kantoren van de IJslandse Tourist Board.
Autoverzekering
A “Green Card” of een ander bewijs van een WA-verzekering is verplicht voor automobilisten hun eigen auto in IJsland, met uitzondering van de volgende landen: Oostenrijk, België,
Kroatië, Channel Islands, Tsjechië, Denemarken, Faeröer, Finland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Liechtenstein,
Luxemburg, Monaco, Nederland, Noord-Ierland, Noorwegen, Portugal, San Marino, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Vaticaan. Bestuurders zonder dat een “Green Card” (of equivalent) moet een afzonderlijke derden verzekering bij aankomst kopen.
Benzine
Veel benzine pompen in IJsland accepteren credit cards of contant geld 24 uur per dag. In het Reykjavík gebied zijn tankstations open ma-za 07: 30-19: 30, zo 09: 00-19: 30 (oktober-mei 10: 00-19: 30). Sommigen hebben de openingstijden met een uur verlengd.
Ambassades en consulaten
Voor een overzicht van de buitenlandse ambassades en consulaten, zie Buitenlandse ambassades in het kader van de diplomatieke betrekkingen.
Opslagruimte
Bagage kan worden achtergelaten in Reykjavík bij BSI busstation af Hringbraut.
Openbaar vervoer
Er is een efficiënt bussysteem in Reykjavík, dat opereert vanuit 07: 00-24: 00 op weekdagen (10: 00-24: 00 in het weekend). Bushaltes zijn gemarkeerd SVR. Tickets kunnen gekocht worden bij de bestuurder of van de belangrijkste terminal in Hlemmur. Er rijden geen treinen op IJsland.
Bus reizen
Er is een uitgebreide busdienst naar de meeste delen van het land en naar de hooglanden, evenals een groot aantal georganiseerde busreizen. Reserveren is niet nodig en tickets kunnen gekocht worden hetzij op het busstation of bij de chauffeur. Kinderen jonger dan 4 jaar reizen gratis, en de helft van de prijs wordt in rekening gebracht voor kinderen 4-11.
Taxis
Taxi’s zijn gemakkelijk verkrijgbaar in Reykjavik en in de grotere steden. Er is een toeslag in de avonduren en in het weekend.
Autoverhuur
Lokale en internationale autoverhuur bedrijven opereren in IJsland. Auto’s kunnen worden geboekt via een reisbureau of een luchtvaartmaatschappij, op vliegvelden of direct na aankomst in IJsland. Veel soorten auto’s zijn beschikbaar, van kleine familie auto’s tot krachtige 4-wheel-drive voertuigen. Ook kampeerauto’s kunnen worden gehuurd.
Internationale vluchten
Er zijn dagelijkse vluchten van en naar IJsland vanaf 20 steden op het vasteland van Europa en Noord-Amerika. Vliegtijd is 2-4 uur vanaf het vasteland van Europa en 5 uur uit Noord-Amerika. Icelandair heeft dagelijkse vluchten het hele jaar rond. Iceland Express biedt dagelijkse vluchten naar Londen en Kopenhagen. Andere luchtvaartmaatschappijen bieden seizoensgebonden diensten.
Binnenlandse vluchten
De belangrijkste binnenlandse luchtvaartmaatschappij van IJsland is Air Iceland. Andere luchtvaartmaatschappijen die diensten zijn ook beschikbaar.
Veerdienst
De Faeröer ‘Smyril Line exploiteert een wekelijkse personenauto en auto-veerdienst in de zomer van Bergen in Noorwegen en Hanstholm in Denemarken naar Lerwick op de Shetland-eilanden, de Faeröer en Seyðisfjörður in IJsland. Er zijn verschillende binnenlandse veerdiensten in IJsland, met inbegrip van de Westman-eilanden.
Douane regels
Douane regels zijn vergelijkbaar in IJsland zoals in de meeste andere landen in West-Europa. Zie “Customs Rules”.
17 juni Nationale feestdag.
Het is een belangrijk nationaal volksfeest ter gelegenheid van het feit dat IJsland op 17 juni 1944 een republiek werd. Daardoor werd de onafhankelijkheid van Denemarken een feit.
Het eiland, het meest westelijk gelegen land van Europa, was van oudsher een Deense kolonie. In 1874, duizend jaar na de eerste vestiging door Denen, kreeg IJsland van Denemarken zelfbeschikking in de vorm van een grondwet. In 1918 werd IJsland via een verdrag met Denemarken een soevereine staat, maar verbonden met Denemarken onder dezelfde koning.
Door de bezetting van Denemarken door Duitsland op 9 april 1940 waren gedurende de Tweede Wereldoorlog de banden met het Deense bestuur verbroken.
Het IJslandse parlement nam de regering zelf in handen en stelde een tijdelijke gouverneur aan, Svein Björnsson. Deze werd later de eerste president van IJsland. In de eerste jaren bleef IJsland neutraal. Op 10 mei 1940 viel Groot Brittannië uit strategische overwegingen IJsland binnen en verklaarde het eiland tot geallieerd gebied. Het IJslandse parlement protesteerde wel, maar veel IJslanders waren opgelucht dat het Engelsen betrof, en geen Duitsers.
Op 17 juni 1944 werd IJsland dus een onafhankelijke republiek. Omdat Denemarken nog steeds door Duitsland was bezet, waren de Denen verontwaardigd over deze stap. Toch zond de toenmalige Deense koning, Christiaan X een felicitatie naar het IJslandse volk.
De Onafhankelijkheidsdag is een feestdag met optochten, straattheater, muziek en gezellige (historische) marktjes. Ook trekken veel IJslanders op deze dag met de tent of caravan de natuur in.
Toeristeninformatie
Voor gedetailleerde informatie tijdens uw bezoek aan IJsland kunt u contact opnemen met uw lokale IJslandse ambassade of het consulaat, een IJslandse VVV in het buitenland, of:
Icelandic Tourist Board, tel: + 354-535-5500, fax: + 354-535-5501, e-mail: info@icetourist.is
Information Desk, Reykjavik City Hall, tel. + 354- 563-2005.
Information Service, Universiteit van IJsland, tel: + 354-525-4666.
Tourist Information Centre, tel: + 354-562-3045.
Links:
* Icelandic Tourist Board
* What’s On in IJsland
* VisitReykjavik.is
* Icelandair
* Air Iceland
* Trolltravel
* Smyrilline
Vrij kamperen.
Mag ik overal kamperen?
Er zijn verschillende dingen om in gedachten te houden als u van plan bent om te kamperen of de nacht buiten georganiseerde campings door te brengen. In november 2015 is nieuwe instandhoudingwetgeving van kracht geworden die wijzigingen aanbrengt in gebieden waar het kamperen toegestaan is. Het is nu bijvoorbeeld verboden om de nacht door te brengen in tenttrailers, tentkampeerwagens, caravans, campers of vergelijkbare buiten georganiseerde campings of stedelijke gebieden, tenzij de landeigenaar of rechthebbende zijn toestemming heeft gegeven. Anders legt de wet de volgende regels vast voor kamperen.
Waar kan ik kamperen?
Langs openbare routes in bewoonde gebieden kunt u een traditionele kampeertent voor één nacht op een onbebouwde grond plaatsen, op voorwaarde dat er geen camping in de directe omgeving is en de grondeigenaar de toegang, doorgang of verblijf in het gebied niet heeft beperkt of verboden door middel van borden op poorten en wandelpaden.
Langs openbare routes in onbewoonde gebieden kunt u een traditionele kampeertent op eigen grond of nationaal land laten plaatsen.
Buiten openbare routes mag u een traditionele campingtent * op zetten, hetzij op particuliere of nationale grond, tenzij anders aangegeven in speciale regels die van toepassing kunnen zijn op het betreffende landoppervlak.
*let op: dus niet met een camper of caravan.
Disclaimer
De informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Ik aanvaard geen aansprakelijkheid voor mogelijke onjuistheden in bovenstaande informatie.