14. Cable car. San Francisco 2009

14 sept.2009. We maken een tussenstop van 4 dagen in San Francisco als onderbreking op onze reis naar New Zealand. Geen enkele ervaring is unieker voor San Francisco dan een ritje in een Cable Car. Dat gaan we dan natuurlijk meemaken. De cable car in San Francisco telt 3 routes, wij stappen in nabij ons hotel in Nob Hill. Uiteraard kiezen we voor een plekje op de bank aan de zijkant en niet in de cabine. Dat heb ik geweten, nadat ik met de pinpas betaald had, liep ik naar m’n plaatsje en spring erop. Maar daardoor liet ik m’n pasje vallen. Terwijl de tram zich in beweging zet spring ik er impulsief af en ren 10 meter terug langs de rails, waarna ik een sprintje moet trekken om nog juist op tijd naast Gepke neer te kunnen ploffen.

Kabelbanen zijn het symbool geworden van deze geweldige stad. De kabelbanen van San Francisco zijn hier bijna 150 jaar geleden uitgevonden en in 1964 uitgeroepen tot National Historic Landmark.
Het is een systeem waarbij de motor niet in de Car is geplaatst maar in een centraal gelegen machine huis. Hij rijdt op rails net als een normale tram maar tussen de rail is onder de grond een zware stalen kabel in een gleuf aangebracht die het gehele circuit rondloopt. De bestuurder koppelt de Car door middel van zware hendels aan die steeds ronddraaiende kabel. Achterop staat een remmer, want op de soms hele steile hellingen zou het gewicht van de volgeladen Car het systeem verstoren. Het is een ontzettend zwaar beroep, ze hangen soms met hun volle gewicht aan de hendels. Aan het eind van het circuit wordt de Car, op een draai plateau, handmatig gekeerd.

We hebben een bezoek gebracht aan het machine huis, dat tevens een museum is. Heel indrukwekkend allemaal. Meer info op deze site:  http://www.cablecarmuseum.org/index.html