2024-13 Garnwerd.

Het is 28 Juli 2024 en het is mooi weer met weinig wind. ideaal voor een fietstochtje. Eerst richting Noordhorn. Daar de kerk op de foto gezet. Dan via de Oosterweg naar de Moeshorn. Daar rij ik het dorp uit.
De weg gaat hier over in een fietspad door de landerijen. De bermen staan vol bloemen. Een genot om hier te fietsen.
Al snel kom ik uit op de Spanjaard dijk noord. Dit is een smalle asfaltweg die al snel eindigt bij een boerderij, daar wordt het weer een fietspad die afdraait langs de Piloersmaborg. Een voormalig steenhuis, later boerderij. Het is nu een B&B. Vele jaren geleden is het gebouw geheel gerestaureerd. Wij hebben met mijn bedrijf destijds de installaties aangelegd. Was een leuke interessante klus.
Ik rij door naar Den Ham en sla af naar Fransum en kom langs Hardeweer. Dat blijkt geen dorp te zijn allee maar de naam van een boerderij.
Bij Ezinge bereik ik het Oldehoofsch kanaal.
Ik volg dat tot aan het Aduarderdiep en dan is het maar een pis endje naar Garnwerd. Daar kijk ik eerst even bij de kerk en zie daar op het kerkhof een oude stronk van een dode boom, deze is echter helemaal niet dood, want heel dapper, er groeit alweer een nieuwe loot uit. ik vermoed dat het een fruitboom is.
Daar kan ik het natuurlijk niet nalaten om even door het smalste straatje van Nederland te fietsen, schitterend met die rijkdom aan stokrozen voor de gevels.
Ik heb m’n doel bereikt en vind dat ik wel een bakkie heb verdiend, uiteraard vergezeld van een punt appeltaart met slagroom. Hier geniet ik van, zittend op het terras van het, van ouds bekende, “Cafe Hammingh” dat uitziet over het Reitdiep. Veel bootjes liggen er voor de wal, en toeristen rijden af en aan. Ook het terras het naast de molen liggende restaurant “Garnwerd aan zee” zit helemaal vol.
Veel foto’s geknipt onderweg.

https://www.kerkgarnwerd.nl/

Dan langs het kerkje van Oostum, dat op een wierde staat. Het heeft een eigenaardige toren met een dwars geplaatst zadeldak. Er direct naast staat een leuk arbeidershuisje, waarvan ik vermoed dat het leeg staat. Oostum is eigenlijk helemaal geen dorp, dit is het enige huisje. Vanaf de wierde heb je een ruim uitzicht op de omgeving over de weilanden. https://www.kerkoostum.nl/contact

Bij de afslag naar A-dorp staat een heel bijzonder huis. Het is namelijk gebouwd in de vorm van een schip, door de Veendammer reder Kraus. Het is gebouwd in 1890 naar een ontwerp van G.T.Bos. de muren zijn met kloostermoppen opgetrokken. De naam is: “Huize Dageraad”. In de voorgevel zit het wapen van Veendam-Wildervank.

Daarna ben ik al snel bij het van Starkenborgkanaal en volg het fietspad langs het water, helemaal tot aan Zuidhorn en ben dan weer thuis na een heerlijke fietstocht. Ik heb dan geen zin meer om te koken en rij daarom met de Mini naar Hotel-restaurant “Aduard” waar ik een heel groot spandoek had zien hangen met alleen het woord “Mosselen” er op, nou dan loopt bij mij het water in de mond. Was helemaal geen slechte beslissing, want ze waren verrukkelijk.