2024-17 Elfstedentocht.

Sloten. 6 September 2024 25°
Negen uur was het toen ik Zuidhorn uitreed. Zwakke wind zonnig en veel schapenwolkjes in de lucht. Dat ziet er goed uit voor dit weekend. Ruim een uur rijden is het naar Sloten, het kleinste stadje van de 11 steden, bekend van de beroemde schaatstocht. Zal hij ooit nog eens verreden worden? Er was nog een plekje voor mij bij de jachthaven de Lemsterpoort. Dus eerst een bakkie met een gevulde koek in de ene hand en een boek van Wilbur Smith in de andere hand. Genieten van het zonnetje.

Kwart over twee, ík maak me klaar voor een fietstocht door Sloten en omgeving als er een enorme donderbui boven mijn hoofd losbarst. Ik kan beter even wachten dus. Wel een gigantische bui trouwens. Om 3 uur scheen de zon weer en toen alsnog op m’n stalen ros geklauterd. Sloten is inderdaad een leuk klein stadje. Het is ongeveer 1x zo groot als de jachthaven waar ik vannacht overnacht. Alle straatjes zijn bestraat met veldkeien en Friese geeltjes, dat zijn kleine gele baksteentjes waar ook veel huizen van zijn gemaakt. Ik was uitgenodigd voor de opening van het project “Friesland door de ogen van Vermeer” van de kunstenaars Gabrielle Westra & Randolph Algera. In het museum van Sloten. Het waren schilderijen waarop ze suggereerden hoe Vermeer vermoedelijk geschilderd zou hebben als hij in Friesland had gewoond. Dus deels zijn schilderijen gecombineerd met hedendaagse aspecten. Heel bijzonder. Was een leuke middag. Heb ook een restaurant gezien waar mosselen op het menu staan. Loop ik vanavond heen. Ik hoop dat het dan weer droog is, want het begint nu juist weer te regenen. Ben net weer thuis van m’n 2e wandeling naar het centrum van Sloten, de mosselen ging niet door, uitverkocht! Overgestapt op gamba’s, ook niets mis mee, tenminste als ze goed bereid zijn. Dat was hier niet het geval. Ze waren niet voldoende doorbakken en dus redelijk taai, teleurgesteld ben ik terug gewandeld naar de camper.

Wommels 7 September 2024 24°
Vandaag via Heeg gereden, daar de camper bij de “plus “geparkeerd en het dorp doorgelopen naar het Heegermeer. Het dorp valt een beetje tegen daarom doorgereden naar Sneek de camper in een buitenwijk geparkeerd en op de fiets naar het centrum gegaan. Daar was het gezellig druk. Sommige straten was voetgangersgebied. Dus de fiets op slot en aan de wandel. Uiteraard eerst naar de waterpoort. Het blijft toch het belangrijkste trefpunt van Sneek. Het was er druk met fotograferende mensen. De terrasjes zaten allemaal vol. Een drumband met allemaal grote witte berenmutsen op het hoofd paradeerde door de stad. Wat hadden ze het warm, want het was prachtig zonnig weer. Op een pleintje speelde een blaasorkest. Met andere woorden “een gezellige boel “Sneek, een leuke stad. Tegen 4 uur zocht ik de camper weer op en programmeerde op een CP in Wommels, een klein dorpje noordelijk van Bolsward. Ook weer bij een jachthaven, maar dat komt veel voor hier in Friesland. Ziet er prima uit. Zit nu op het terras van het restaurant “It Reade Hynder” dat is Fries, geen idee wat het betekent
☹️

 

Bolsward 8 September 2024 21°
Vanmorgen een beetje geluierd op de CP in Wommels. Wat gelezen en een bakkie gedronken met een snelle Jelle erbij en daarna opgebroken en naar Bolsward gereden (8 km). Daar aan de rand van het centrum een parkeerplaats gevonden. Omdat ik vanmorgen een paar korte buitjes op m’n dak heb gekregen blijf ik hier staan en ga na de middag Bolsward-centrum verkennen. Het is heel rustig in het oude centrum, alleen de terrassen zitten wel vol. Het is erg mooi met oude gevels en heel veel kleine grachtjes. Ik was hier nog nooit geweest en vond het dan ook een heel aantrekkelijke stad. Tegen vieren besloot ik terug naar huis te gaan. Ik heb een leuk lang weekend gehad.