22. Thrihnukagigur Volcano in IJsland.

Een unieke belevenis!

Eind mei 2012 was ik aan het snuffelen op internet als voorbereiding van onze groepsreis naar IJsland, daarbij kwam ik deze site tegen: https://insidethevolcano.com/ 

Hierin werd aangekondigd dat op 15 Juni dat jaar, als proef, voor een eerste groep toeristen een afdaling zou worden georganiseerd in een uitgedoofde vulkaan. Het was kort dag natuurlijk maar ik stuurde gelijk een e-mail en mij aangemeld als kandidaat. Deze kans wilde ik mij niet laten ontgaan. Helaas kreeg ik dezelfde dag een e-mail terug dat ik te laat was, er waren tenminste 100 wachtenden voor mij. Ik meende een sterk argument te hebben door aan te geven dat ik elk jaar als reisbegeleider groepen van ca. 50 mensen begeleide naar IJsland en dat daar ongetwijfeld veel klanten voor deze unieke afdaling bij zouden zijn. Dat bleek inderdaad een sterk argument te zijn, want een uur later kreeg ik de bevestiging dat er een plaatsje voor mij was ingeruimd.

Wat is er nu zo uniek aan deze vulkaan.
Normaal gesproken zal een vulkaan namelijk, nadat de uitbarsting is beëindigd, langzaam afkoelen en het magma dat zich in de kraterpijp bevindt, vormt dan dus een massief geheel met de berg die is ontstaan. In deze, Thrihnukagigur Volcano, is dit echter niet gebeurt, maar is die magma teruggestroomd naar het binnenste van de aarde. De wetenschap heeft hier nog geen goede verklaring voor kunnen vinden. Voor zover bekend is dit de enige vulkaan op aarde waar dit is gebeurd. Een paar ondernemende IJslanders had het plan opgevat om dit toegankelijk te maken voor geïnteresseerden.

De tour brengt ons letterlijk in een slapende vulkaan, door de bovenste kraterpijp en naar de bodem van de magmakamer – eens gevuld met dampende magma. Beschreven als een “wonderland voor fotografen,” de vulkaan tour brengt ons in de diepte van dit nationaal fenomeen, zelden door de mens aanschouwd. Een 40 minuten durende wandeling brengt ons door het ruige landschap naar de krater van de vulkaan, gevolgd door een 120 meter afdaling naar de bodem in een open kabel lift, vergelijkbaar met een glazenwasserslift, zoals voor hoge gebouwen wordt gebruikt.
Thrihnukagigur Volcano is voor het laatst uitgebarsten ca. 4500 jaar geleden en vertoont geen tekenen om weer tot leven te komen binnen afzienbare tijd, het zal dus voor bezoekers veilig zijn.
Het meest oostelijke van de drie pieken is een kleine sintelkegel. In de top van deze kegel is een trechtervormige opening, ongeveer 4 x 4 m breed, de ingang van een grote 120 m diep, flesvormige vulkanisch gewelf, met een afmeting van 50 x 70 m aan de onderzijde. De drie kraters zijn markante punten, op het hoogland rand, ongeveer 20 km ten zuidoosten van de hoofdstad Reykjavik.
De afstand van boven naar beneden is zo groot dat het Vrijheidsbeeld van NYC goed in de kamer zou passen.

De schoonheid van de krater bestaat vooral uit de verschillende verkleuringen gevonden op de zijwanden en haar enorme en tot op zekere hoogte, intimiderend grootte. Þríhnúkar (Drie Pieken) ontstonden tijdens drie afzonderlijke vulkaanuitbarstingen. De pieken liggen op een paar honderd meter van elkaar, zodat ze van veraf duidelijk te onderscheiden zijn, vandaar de naam. De drie pieken bereiken een hoogte van ongeveer 550 meter en zijn bijna even hoog. De meest noordoostelijke, Þríhnúkagígur, is de jongste en wordt beschouwd als het belangrijkste vulkaan speleologische fenomeen op aarde. De naam is van toepassing op zowel de buitenkant als de binnenkant van de 35 meter hoge sintelkegel, die ontstond tijdens een uitbarsting ongeveer 4.500 jaar geleden. Er is een trechtervormige opening bovenop de kegel die leidt naar de bijna 200 meter diepe open verticale vulkanische leiding, het leidingsysteem van de vulkaan.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90