5. Stoomklok Vancouver Canada.

Augustus 2017, we gaan een maandje naar Canada. De eerste dag is een hele lange dag. De vlucht vanaf Schiphol naar Vancouver, auto huren, de rit naar het hotel Sandman in Down Town, instaleren, hapje eten en dan nog even een straatje om. We zitten vlakbij Water street, waar een originele Stoomklok schijnt te staan. Die gaan we bekijken want het schijnt een uniek exemplaar te zijn waar er maar een paar van bestaan op de wereld. Nog even een terrasje pikken en dan naar bed want we zijn vandaag al 24 uur in touw.
Het fluitje van de stoomklok.
De stoomklok is de bekendste attractie van Gastown. Hoewel hij misschien ouder lijkt, is hij in 1977 gebouwd door de Canadese klokkenmaker Raymond Saunders, en moest een standplaats krijgen op een openbare plek, wat dus is gebeurd. Deze stoomklok staat precies in het midden van het drukke toeristische centrum van Gastown, op Water Street.  Waar de klok nu staat bevond zich vroeger een stoomrooster in de straat. Om dit af te dekken en de stoom optimaal te benutten werd besloten tot de bouw van een stoomklok. De stoom wordt naar de klok gevoerd via leidingen die onder de straten door lopen en heel down Town Vancouver van warmte voorzien. Elk kwartier geeft de klok een kort fluitje en blaast daarbij een wolkje stoom af. Op het hele uur geeft hij acte de préséance met een vrolijk deuntje en komt er stoom uit alle pijpen.

Er zijn nog slechts een aantal werkende stoomklokken in de wereld, dus deze klok, die wordt aangestuurd door een stoommachine, is echt bijzonder uniek.