6. Mystery Craters.

Tijdens onze eerste reis door Australië in 2007 kwamen we bij toeval achter een natuurlijk fenomeen. Een paar dagen hebben we nu weer de kustweg gevolgd. Na Fraser Island eerst naar Bundaberg gereden. Hier kun je een rum distilleerderij bezoeken van de beroemde “Bundy” zoals de rum die hier in Bundaberg wordt genoemd. Daar wij beiden nooit rum drinken zijn we hier niet zo in geïnteresseerd en rijden we door. Halverwege Gin Gin rijden we door South Kolan, een gehuchtje van maar een paar huizen. Maar hier is wel iets bijzonders te zien. S24.94187 E152.14134
Een plaatselijke boer stuitte bij het ploegen van z’n land in 1971 op zandsteen. Toen hij trachtte deze te verwijderen ontdekte hij een vreemde structuur en een aantal kraters in de grond die geheel met zand waren gevuld. Ruim 35 van deze kraters zijn inmiddels blootgelegd. Wetenschappers hebben zich over het ontstaan het hoofd gebroken maar nog steeds is men er niet zeker van hoe deze kraters zijn ontstaan. De theorieën van deze experts zijn; het inslaan van een meteoriet, ontstaan door vulkanische activiteit, erosie door zeewater. Maar niemand weet het zeker.

Deze ‘Mystery Craters’, waarvan men denkt dat ze minstens 25 miljoen jaar oud zijn, bieden een unieke kijkervaring voor bezoekers en toeristen. Hoe en waarom de kraters zijn ontstaan, is zelfs voor wetenschappers vandaag de dag nog steeds een raadsel. Men kan alleen maar raden – misschien zijn het zinkgaten, overblijfselen uit het tijdperk van de dinosauriërs, een nasleep van een stoom gat bij een vulkaanuitbarsting, of zijn ze door de mens gemaakt? Wetenschappers en iedereen die ze bezoekt, krabben zich nog steeds verbaasd op het hoofd en zijn verbijsterd over hoe ze zijn ontstaan! Er zijn 35 ongewoon gevormde kraters Ze zijn een unieke mix van zandsteen en oker. Sommige kraters houden water vast, terwijl andere in de loop van de tijd stijgen en dalen, terwijl sommige helemaal geen water vasthouden, wat betekent dat ze niet met elkaar verbonden zijn!

Augustus 2024.
Een mogelijke verklaring kwam ik tegen op internet tijdens het redigeren van dit verhaaltje. Wetenschappers komen met een nieuwe verklaring voor de gigantische exploderende kraters die willekeurig lijken te verschijnen in de Siberische permafrost. Deze kraters, voor het eerst opgemerkt in 2012, duiken op in de verlaten Siberische permafrost en verbijsteren wetenschappers.
Ik ben geen wetenschapper en kan dan ook niet beoordelen of mijn vergelijking met de Mystery Craters in Australie steekhoudend is. Graag lees ik de commentaren van deskundigen.


Lees zelf verder via onderstaande link:

 Https://www.businessinsider.com/mystery-siberia-exploding-craters-may-have-finally-been-solved-methane-2024-1?international=true&r=US&IR=T