Deel 7. Bedrijvigheid in de (oude) Grunobuurt. e.o.

Door Joop Cleij.

We zijn weer terug in de Gruno buurt. Nu we de rivierenbuurt hebben bekeken realiseer ik mij dat aan de Paterswoldseweg ten noorden van de spoorwegovergang ook veel winkels waren waar wij vaak onze inkopen hebben gedaan. Uiteraard kunnen we daar ook wel wat herinneringen van ophalen.

Ik begin bij de voormalige “basculebrug” aan de westkant. Op het hoekje van de Eendrachtskade zat omstreeks 1918 het café van J.W.de Jager. Later is hier Roelof.F.de Vries met z’n slagerij begonnen in elk geval zat hij hier reeds in 1950. Direct daarna tot aan de Witte de Withstraat R.S.Stokvis en Zn (34) kantoren, toonzalen en magazijnen Groothandel in ijzerwaren, gereedschappen, ijzer en staal,   san. artikelen, elektr. huish. Apparaten, buizen en fittings, centr. Verwarming, machines voor hout- en metaalbewerking, oliën,vetten, rijwielen, bromfietsen, motorrijwielen, automobielen, chemische, elektrotechnische install., materialen, isolatiematerialen, plastics, radio- en televisieapparaten. Het merknaam ERRES is een samenvoeging van ER en ES Van de voornamen Rafaël Samuel Stokvis, de grondlegger van het bedrijf. Ze waren voorheen gevestigd in de Pelsterstraat nr. 7 op 1.1.1915 verhuisden ze naar dit adres. Nu zijn hier de Nationale Coördinatie Groningen en de Nederlandsche voedsel en waren autoriteit gevestigd.

Op de andere hoek zat eerst slager Mulder daarna z’n zoon Winus en vervolgens J.B.Vegter. Momenteel is het Brasserie Sofie. Op dit rijtje had Nico Beute een winkel in duikartikelen. En op nr. 11 zat J.Keuning Groente & fruitwinkel. Op 15 en 17 is de “De Gouden Schaar” kleding reparatie gevestigd. Tot ca. 1920-23 wed. M Munstra kruidenierster. Overgenomen door P.J. de Roo kruidenier en slijter. Hij had z’n sluiterij om de hoek in de van Speykstraat. Op de andere hoek zit nu cafetaria “de Zeeheld” wat er voorheen zat heb ik nog niet achterhaald. Een winkel verder is nu de gitaar school van Heddy Van de Laan, daarnaast is nu een kindercrèche. Eerder Tricot Tiddens op nr. 21. Vervolgens slager Kruithof wat nu slager Heuker is. Even verderop zit nu een Chinees restaurant Ou Hai. En op de hoek het modehuis van Kalker. Dit lijkt nu een studentenwoning te zijn.

Het laatste stukje voorbij de Peizerweg waren woningen, waar o.a. Wieger Feenstra z’n deurwaarderskantoor had. Ze zitten nu aan de overkant op nr. 40.  Wieger woonde in z’n jeugd in de Stephensonstraat 38a.. Op de hoek van de Piet Heynstraat was bakker Perdok (37) en op de andere hoek kruidenier J.Bergsma. Halverwege de Piet Heynstraat op nr. 42 zat ook een kruidenier H.Dekker. Ik meen dat het een Spar was. Wij zijn er een tijdje klant geweest. Op donderdag moest ik het boodschappen boekje daar heen brengen en de volgende dag kwam Dekker het bezorgen.  De gehele straat is in 1974 gesloopt t.b.v. de uitbreiding van tabaksfabriek Niemeijer.

Rond 1904 begint tabaksfabriek Th. Niemeijer met zijn activiteiten hier aan het spoor. Dit hebben ze vol gehouden tot aan 2022. De vertrouwde geur van tabak verdwijnt daarmee voor altijd uit de stad Groningen.

We gaan terug naar de basculebrug en zakken aan de oostkant weer af naar het spoor.
In het stukje tot aan de Eelderstraat zaten of zitten nog, in willekeurige volgorde, de volgende zaken. Vanaf 1908 hebben B en A Lanfers hier hun technisch Bureau. ze handelen in Zuivel- Koel- en Droogtechniek. Augustinus Arend Lanfers woont dan in het monumentale hoekpand. H.Nijland woninginrichting tot 2014, A. de Boer Haarden en kachels, het kachelhuis tot 2017, J.W. Iwema Smederij en fietsen, kachels & Haardenwinkel op nr. 6. Klaas van Kalker huishoudelijke artikelen. In de zestiger jaren neemt Bonne Hamming deze winkel over, tot 2019. De winkel had ook een ingang in de Eelderstraat. Op nr 8 zat H.Moorman manufacturen. Eiddel kapsalon, Rama Market nachtwinkel, W.W.J.Huizinga Sigaren magazijn, en op nr. 12. K.P.Smit kapper, Pizzeria Castello, L.Dussel Timmerman, nu van Wieren makelaar.

Heb je opmerkingen, correcties, suggesties of aanvullingen op dit deel, dan hoor ik dat graag. Uiteraard probeer ik het zo goed mogelijk te presenteren, maar een foutje is gauw gemaakt

Ga door naar deel 8


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *