1. Het wrak van de Maheno.

2007 Australië. Fraser Island. Scheepswrak “Maheno” S25.26701, E153.2385

Half zes opstaan is niet onze favoriete bezigheid, maar als we naar Fraser Island willen moet dat wel, het wordt een lange dag. We gaan naar Fraser Island.
De Aboriginals noemen het eiland K’gari dat betekend Paradijs. Ze komen daarmee dicht bij de waarheid, het is inderdaad een tropisch juweeltje. Op Fraser Island kan alleen maar met een 4 WD auto worden gereden. Chris, de gids voor ons bezoek, verteld honderd uit over de geschiedenis en bezienswaardigheden op dit eiland. Een daarvan wil ik er hier uitlichten. “Wrak van het cruiseschip Maheno, dat hier in 1935 is gestrand. Het is nauwelijks nog als schip te herkennen. Het is voor driekwart in het zand verdwenen en het gedeelte wat er nog bovenuit steekt is meer een skelet dan een schip. Ik maak hier nog een vliegtocht van een half uur, het start en daalt op het strand. Het is een schitterend gezicht Fraser Island zo van boven te bekijken.

Geschiedenis.
Het roestende scheepswrak op het Seventy Mile Beach van Queensland’s Fraser Island. Het is een geschiedenis die Australië en Nieuw-Zeeland verbindt met de Anzacs bij Gallipoli en Europa.
Het scheepswrak op Fraser Island is dat van de TSS Maheno. en belangrijker nog, het was het NZ Hospital Ship TSS Maheno in WO1. TSS Maheno, te water gelaten in 1905, werd voornamelijk gebruikt als passagiersschip op de trans Tasman-route tussen Australië en Nieuw-Zeeland. Aan het begin van WO1 werd de TSS Maheno gecharterd door de Nieuw-Zeelandse regering en omgebouwd tot hospitaalschip. Vanuit Gallipoli vervoerde het schip deze soldaten naar ziekenhuizen in Lemnos, Malta, Alexandria en Southampton, voordat het uiteindelijk terugkeerde naar Nieuw-Zeeland met de zwaarst gewonden uit dat land. Na de Eerste Wereldoorlog werd de TSS Maheno weer omgebouwd tot passagiersschip en keerde terug naar de trans Tasman-route. Als gevolg van een combinatie van de Grote Depressie en de betere efficiëntie van de nieuwere schepen, lag ze van 1931 tot 1934 stil voordat ze in 1935 met pensioen ging. Het schip werd kort daarna verkocht aan een Japans bedrijf voor schroot. In juli 1935, terwijl het naar Japan werd gesleept, zorgde een winter cycloon ervoor dat de sleeplijn brak en de TSS Maheno op het oostelijke strand van Fraser Island strandde, waar het, na verschillende mislukte pogingen om het waardevolle wrak weer vlot te trekken, vandaag de dag nog steeds ligt.