Deel 3 Bedrijvigheid in de (oude) Grunobuurt. e.o.

Door Joop Cleij.

Wij noemden het de kleine- en de grote Grunostraat wat niet correct was want het gold als 1 straat, weliswaar met een sprong erin van ongeveer 25 meter. Op het hoekje was het kantoor(tje) van de woningbouwvereniging “Gruno” gevestigd. Reeds vanaf het begin was hier ook een dependance “de boekerij” (12) van de uitleenbibliotheek gevestigd.

Aan de overkant van de weg, tussen landbouwer Sjobbema en de ingang van het stadspark zien we nog een forse woning staan, waar M.F. van der Vaart een hondenkennel had. (8 2) En tevens R.Hoekstra z’n beroep als hondentrimmer uitoefende. Ook kon je daar je hondje eventueel laten wassen.

We lopen door naar de Parkweg, daar op de hoek was de chocolaterie van H.Niewold gevestigd. Ook weer zo’n winkel waar wij als kind graag kwamen. Hij kreeg als opvolger Woudsma. Momenteel (2023) is het makelaardij Veldhuis.  Op de andere hoek zat slager Sprang, vervolgens Slager Delhaas en momenteel de Pizzeria La Regina zit.
Best vermoeiend he, zo’n wandeling. Maar wacht eens wat zien we daar aan de overkant van de weg op de hoek van de hoofdingang van het stadspark, ja inderdaad, een terras.

Cafe-restaurant “Parklust” van J de Ruiter. Dat ziet er heel gezellig uit, een kopje koffie gaat ons vast wel smaken. Helaas we zijn te laat, tijdens de bevrijding had een groep Duitsers zich hier verschanst ze openden met een “Flak” het vuur op de Canadezen. Die schoten natuurlijk terug. Met als gevolg dat het totale pand in lichte laaie kwam te staan. Er bleef niets van over en is jammer genoeg nooit weer opgebouwd. Op de andere hoek stond de woning van de opzichter van het stadspark ook dat is totaal afgebrand evenals de er achter gelegen kantine van de ijsbaan. Op deze hoek is later de huidige kerk van de evangelische gemeenschap “de Rank” gebouwd.

Iets zuidelijk op de hoek van de Lorenzstraat zat een drogisterij Wiersema. Voorbij het laatste blok woningen beginnen de weilanden en tevens wordt de nummerring wat verwarrend. De ene bron blijft het Paterswoldseweg noemen maar volgens de andere is het vanaf hier Hoornschedijk maar met een afwijkende nummering door de tijden heen. Ik ga hier dan ook maar gewoon, zonder me te storen aan de volgorde, door de namen van de bedrijven op te noemen.

Aannemersbedrijf Westerhof heeft een lang en smal terrein tot aan het hoornsediep in gebruik. het terrein was (ook) in gebruik door Reisiger die een fabriekje exploiteerde voor bouw chemicaliën. Later is dit bedrijf verhuist naar de v.d. Hoopstraat waar het zich voornamelijk bezighield met verhuur van gereedschap voor de bouw. Hierna een stukje weiland en dan daarnaast een oprijlaan naar een gebouwencomplex aan het hoornsediep. Langs deze laan ligt de voorraad boomstammen van houthandel Beishuizen. Een ideaal speelterrein voor ons destijds. Wel was het zaak om alert te blijven, want de opzichter van J.Beishuizen kwam vaak onverwacht opdagen met z’n twee grote honden en dan was het rennen. Verder zaten hier o.a. timmerfabriek Excelsior, Lameris Patent CV fabriek van Schilmachines, J.R.Meiring, meubelfabriek, Rijks werkplaats voor vak ontwikkeling, L.R. v/d Veen timmerfabriek, Medendorp & Bousema aannemer en J.Bouwman handel in Zand en transportbedrijf. Daar stonden ook nog een stuk of 7 woonwagens op het terrein waar vermoedelijk werknemers in woonden. Ik weet het niet zeker maar op of naast het terrein van Bouwman was ook een oud ijzerhandel. Ik weet nog dat daar ook een aantal zeer oude sloopauto’s stonden, model T-Ford zeg maar. Gewapend met een bahco en schroevendraaier gingen we daar stiekem onderdelen vanaf slopen, claxons en metertjes. Ik weet nog dat ik nog een tijdlang zo’n oude richting aanwijzer op m’n slaapkamer had liggen.

Heb je opmerkingen, correcties, suggesties of aanvullingen op dit deel, dan hoor ik dat graag. Uiteraard probeer ik het zo goed mogelijk te presenteren, maar een foutje is gauw gemaakt.

ga verder naar deel 4


3 reacties op Deel 3 Bedrijvigheid in de (oude) Grunobuurt. e.o.

  1. Pieter Keekstra schreef:

    Dank voor dit mooie artikel over de Grunowijk met veel details van de geschiedenis en haar ondernemingen.
    De beschrijving gaat nog nog wat verder terug in de tijd dan wat ik over de bedrijvigheid in de grunobuurt e.o. heb geschreven.
    Nog enkele aanvullingen:
    De beschrijving van de smalle strook van aannemer Westerterhof was (ook) in gebruik door Reisiger die een fabriekje exploiteerde voor bouw chemicaliën. Later is dit bedrijf verhuist naar de v.d. Hoopstraat waar het zich voornamelijk bezig hield met verhuur van gereedschap voor de bouw.
    Het gebouw grensde aan het toen nog doodlopende oude deel van de Snelliusstraat.
    Een van de eigenaren van de scheepswerf Kerstholt woonde in het blokje wat bij de bevrijding van de stad door een tank botsing in brand was geraakt.
    Overigens hielden velen zich bezig met een nering die vanuit hun woonhuis bedreven werd en daardoor dus minder opviel.
    Melkventer Sjobbema heette bij ons in de omgeving “klompertje”, hij liep altijd op klompen en je kon hem van verre horen aankomen.
    Boonstra (het “Woonhuis”) meubelen zat voor de verlenging van het Hoornsediep aan de Westerhaven en is daar nog blijven zitten tot de verhuizing naar de woonboulevard Hoendiep.
    Een deel van het Hoornsediep tussen de Parkweg en de v.d.Waalsstraat is gebouwd door aannemer Boekholt die zelf in een van deze woningen is gaan wonen . Ook zijn zoon woonde daar.

  2. admin schreef:

    Hallo Pieter, bedankt voor je aanvulling, ik zal een aantal correcties in mijn tekst aanpassen. in welke periode heb jij daar in de buurt gewoond en waar?
    ik woonde op het Grunopleintje nr. 28

  3. admin schreef:

    Dag Pieter, Uit jou tekst maak ik op dat jij je ook interesseert in de bedrijvigheid van de Grunobuurt e.o. heb jij jouw materiaal ook ergens gepubliceerd? en zo ja, is dat op internet? kan ik daar ook inzage in krijgen? Ik heb jouw opmerkingen inmiddels verwerkt in mijn artikel. met een vriendelijke groet. Joop Cleij

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *