Kopen en verkopen van een camper in Australië.

Als u plannen hebt om voor langere tijd in Australië te gaan rondreizen dan is het kopen van een camper een ideale manier om de kosten binnen de perken te houden.
Wij zijn zelf nog een stapje verder gegaan. We hebben namelijk in onze vrienden en kennissenkring rond gevraagd of er belangstelling was om dat met een groepje op poten te zetten. In die zin dat we gezamenlijk een camper zouden kopen, en deze dan na elkaar een bepaalde periode te gebruiken en vervolgens na b.v. 3 jaar weer te verkopen. Interesse was er genoeg en al gauw hadden we meer dan 15 potentiële belangstellenden bij elkaar. Alleen zou iedereen dan op voorhand zo’n 3 a 4 duizend euro moeten investeren waar ze na afloop van het project ongeveer de helft van terug zouden krijgen. Daarnaast zou iedereen een dagprijs moeten betalen voor de periode waarin ze gebruik zouden maken van de camper. Volgens mijn berekening zou die dagprijs minder dan de helft gaan bedragen van een reguliere huurprijs per dag voor een gelijkwaardige camper. Al gauw kreeg ik in de gaten dat er  niet genoeg deelnemers over zouden blijven om op voorhand te gaan investeren. Vervolgens heb ik onderzocht wat de consequenties waren als ik zelf een camper zou kopen en deze zou onderverhuren aan de deelnemers.

Door de gelukkige omstandigheden dat wij Australische buren kregen waar we goed mee bevriend raakten. Zij hebben een half jaar naast ons gewoond en zijn toen weer terug gegaan naar Sydney. Uiteraard hebben we onze plannen met hun besproken en ze waren daar ook enthousiast over. Ze wilden wel voor ons bemiddelen bij aankoop, registratie, stalling en onderhoud van de camper. Ook wilden ze graag de mensen opvangen als ze naar “down under” kwamen. Al met al konden we hele goede afspraken maken. Alle kosten die gemaakt moesten worden kwamen natuurlijk voor onze rekening maar de tijden waarin de camper niet in gebruik was bij een van de deelnemers konden zij er mee op pad gaan.

 Bank.
Als je daar voor langere tijd rondtrekt moet je uiteraard ook regelmatig geld uit de muur trekken, als je dat van je bankrekening in Nederland doet kan dat behoorlijk in de papieren lopen. Wij hebben er dan ook voor gekozen daar te plaatse een account te openen. We hebben gekozen voor de Commonwealth bank, omdat deze de meeste ATM’s heeft door geheel Australië. ATM’s zijn pinautomaten. Je kunt die rekening alvast hier in Nederland openen,dat scheelt je tijd in OZ.

Buy Back.
Er zijn bedrijven in Australië die een garantie geven dat ze de door hen verkochte camper na een bepaalde periode weer terug kopen, voor een van te voren afgesproken bedrag of een percentage van de aankoopprijs. Een voorbeeld van een dergelijk bedrijf is: Australiacampers

CMCA
Om goed en up to date geïnformeerd te zijn kun je het beste lid worden van de
CMCA de grootste Australische kampeerauto club. In hun magazine wordt niet alleen veel informatie gegeven over het rijden met een kampeerauto in Australië , maar tevens wordt daarin elke maand een breed scala aan gebruikte kampeerauto’s aangeboden.De contributie bedraagt voor een jaar AUD 75.50 voor 2 jaar AUD 134.50 en voor 3 jaar AUD 193.50

Links.
Via internet kom je heel veel gewaar, voor een leuke informatieve site klik hier.                En natuurlijk de startpagina van Australië helpt je enorm op weg.

Overeenkomst.

Pink slip

Rego.
Koop je in Australië een auto of een motorhome dan moet die wel op je naam zetten uiteraard maar ook aanmelden voor registratie welke ieder jaar moet worden verlengd in de staat waar hij is geregistreerd.

De jaarlijkse apk, die daar ook verplicht is.

Rijbewijs.
In Australië verschillen de wetten en verkeersregels  van staat tot staat. Sommige staten vereisen dat u een internationaal rijbewijs kunt overleggen naast uw huidige Nederlands rijbewijs. Andere staten vragen naast uw huidige Nederlandse rijbewijs naar een formele vertaling van uw rijbewijs in het Engels.
Je kunt alleen
voertuigen besturen die in je Nederlandse rijbewijs zijn verleent.
Meer informatie vindt je hier.

Soort camper.
In het oosten van Australië zijn over het algemeen de meeste wegen geasfalteerd. Gaat je reis ook naar de westkust of door de outback waar je veel over gravelwegen zult rijden om op vrijwel alle gewenste plekken te komen, dan raad ik aan een 4WD camper te kopen. Dit vergt natuurlijk wel een ruimer budget. 

Diverse campers heb ik op de site van de CMCA bekeken. In eerste instantie dachten we dat een 4WD de beste optie zou zijn, maar daar ben ik uiteindelijk van afgestapt.  Onze keus is uiteindelijk gevallen op de Matilda Crystall III een “six wheel” camper op basis van Toyota. Nadeel van het kopen van een camper op internet is dat je onmogelijk alle details goed kan bekijken. Zo hebben we dan ook uiteindelijk nog wel enige zaken aan moeten passen aan het interieur. Nieuwe gordijnen, bekleding van de kussens, een nieuw tafelblad. Het aanrecht met de kookplaat stond ons ook niet aan, dus ook maar vervangen.

Verzekeren.

Visa.
Langer dan 3 maand naar Australië? Ja, dan moet je een speciale Visa aanvragen, dit kan niet bij de ambassade in den Haag, maar je moet dan contact opnemen met de Australische ambassade in Berlijn.

Waar koop je een camper.

under construction